Zelenina v nádobe s vodou: jednoduchý spôsob, ako ju udržať dlho čerstvú

Z nakrájanej zelene sa naďalej odparuje vlhkosť cez listy, čím rýchlo stráca turgor a vädne.

Keď stoja vo vode ako kytica vo váze, doplnia stratenú tekutinu cez stonky a zachovajú si šťavnatosť a chuťový potenciál, uvádza .

Je to dôležité najmä pre bazalku, koriander a petržlen s jemnými listami – v chladničke bez vlhkosti sa za pár dní zmenia na herbáre.

Farmár na trhu v Nice vždy radil svojim zákazníkom, aby vložili zväzok rukoly do pohára s vodou ako kvety. Jeho zelenina zostala čerstvá týždeň, zatiaľ čo tá vo vrecúšku stratila svoj vzhľad už na druhý deň.

Na dosiahnutie najlepších výsledkov sa oplatí zeleninu zhora prikryť igelitovým vreckom – vytvorí sa tak vlhká komora a zabráni sa odparovaniu z povrchu listov.

Skúste zakúpenú zeleninu umiestniť do nádoby s vodou na poličku v chladničke. Uvidíte, že nielenže zostanú čerstvé, ale aj chutné a chrumkavé, akoby práve zišli zo záhonu.

Niekedy sú najúčinnejšie tie najjednoduchšie riešenia.

Prečítajte si tiež

  • Prečo pridať trochu koňaku do palacinkového cesta: alchýmia chuti a štruktúry
  • Kulinárska chémia: prečo sa do fazuľovej polievky pridáva štipka jedlej sódy


Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Užitočné tipy a triky pre každodenný život