Alkohol v cestíčku pôsobí hneď tromi spôsobmi – odparuje sa počas vyprážania, vytvára dodatočné bublinky na dosiahnutie pórovitosti, rozpúšťa komplexné chuťové zlúčeniny v múke a brzdí vývoj lepku.
Palacinky vychádzajú obzvlášť tenké a otvorené, s jemnou ušľachtilou chuťou, ktorú si nemožno pomýliť s kvasnicovými tónmi, uvádza korešpondent .
Koňak zvýrazňuje chuť masla v cestíčku, čím sa stáva výraznejším.
Hostiteľka francúzskeho penziónu pridávala do svojho slávneho krepového cesta len polievkovú lyžicu brandy na liter mlieka. Jej palacinky boli také jemné, že sa na slnku leskli, a pritom zostali pevné.
V prípade detskej verzie môžete použiť jablkový džús – kyselina bude mať podobný účinok na štruktúru, hoci chuť bude samozrejme iná. Hlavne to s ňou nepreháňajte, aby ste nezískali výraznú alkoholickú príchuť.
Skúste do palacinkového cesta pridať lyžičku brandy alebo koňaku. Uvidíte, že sa stane tekutejším a pružnejším a hotové palacinky získajú ten prchavý šarm. To je malé tajomstvo veľkých kuchárov.
Prečítajte si tiež
- Kulinárska chémia: prečo sa do fazuľovej polievky pridáva štipka jedlej sódy
- Prečo sa do mäsového nálevu pridáva ananás: Enzýmy, ktoré spôsobujú toto kúzlo

