Prečo pridať trochu brandy do palacinkového cesta: alchýmia chuti a štruktúry

Alkohol v cestíčku pôsobí hneď tromi spôsobmi – odparuje sa počas vyprážania, vytvára dodatočné bublinky na dosiahnutie pórovitosti, rozpúšťa komplexné chuťové zlúčeniny v múke a brzdí vývoj lepku.

Palacinky vychádzajú obzvlášť tenké a otvorené, s jemnou ušľachtilou chuťou, ktorú si nemožno pomýliť s kvasnicovými tónmi, uvádza korešpondent .

Koňak zvýrazňuje chuť masla v cestíčku, čím sa stáva výraznejším.

Hostiteľka francúzskeho penziónu pridávala do svojho slávneho krepového cesta len polievkovú lyžicu brandy na liter mlieka. Jej palacinky boli také jemné, že sa na slnku leskli, a pritom zostali pevné.

V prípade detskej verzie môžete použiť jablkový džús – kyselina bude mať podobný účinok na štruktúru, hoci chuť bude samozrejme iná. Hlavne to s ňou nepreháňajte, aby ste nezískali výraznú alkoholickú príchuť.

Skúste do palacinkového cesta pridať lyžičku brandy alebo koňaku. Uvidíte, že sa stane tekutejším a pružnejším a hotové palacinky získajú ten prchavý šarm. To je malé tajomstvo veľkých kuchárov.

Prečítajte si tiež

  • Kulinárska chémia: prečo sa do fazuľovej polievky pridáva štipka jedlej sódy
  • Prečo sa do mäsového nálevu pridáva ananás: Enzýmy, ktoré spôsobujú toto kúzlo


Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Užitočné tipy a triky pre každodenný život