Prečo dávať vaječné škrupiny do pohára so sadenicami: nezrejmý trik pre silné sadenice

V predsezónnom období sa každý parapet zmení na pobočku škôlky, kde vládne prísny poriadok zalievania a osvetlenia.

Niekedy sa však aj ten najjednoduchší predmet z domácnosti, ktorý zvyčajne posielame do koša, môže stať tajnou zbraňou na vypestovanie silných sadeníc, informuje spravodajca .

Reč je o najobyčajnejšej vaječnej škrupine. Táto vápenatá „nádoba“ má jedinečné vlastnosti, nad ktorými sa málokedy zamýšľa.

Okrem zjavnej výhody, ktorou je úspora peňazí za plastové poháre, poskytuje škrupina rastlinám aj niečo navyše. Postupne uvoľňuje do pôdy stopové prvky, predovšetkým vápnik, ktorý je nevyhnutný pre stavbu buniek.

Nedostatok vápnika sa prejavuje neskôr, už na dospelých rastlinách, v podobe vrcholovej hniloby na paradajkách alebo paprike. Problém spočíva v tom, že tento prvok sa pomaly a zle presúva rastlinnými tkanivami zo starých listov do nových.

Tým, že ho poskytneme sadeniciam hneď pri koreňoch, vytvoríme pevný základ pre budúci vývoj. Pred použitím by sa mal obal dôkladne umyť teplou vodou, aby sa odstránili všetky zvyšky bielkovín.

Organické zvyšky, ak sa dostanú do pôdy, môžu začať plesnivieť a okysľovať substrát. Čisté škrupiny sú nielen bezpečné, ale pôsobia aj ako dezoxidačné činidlo, čo väčšina zeleninových plodín obľubuje.

Opatrne urobíme do dna drenážny otvor pomocou šidla alebo hrubej ihly, čím vytvoríme dokonalý minikrepník. Jeho hlavnou výhodou je, že pri výsadbe na trvalé miesto nie je potrebné traumatizovať korene pretrepávaním alebo stláčaním pohára.

Stačí mierne stlačiť mušľu v ruke tak, aby praskla, a rastlinu úplne umiestniť do jamky. Korene mladej papriky alebo paradajky ľahko prerastú cez prirodzené praskliny bez toho, aby narazili na akékoľvek prekážky.

Škrupina naďalej pracuje v zemi, pomaly sa rozkladá a vyživuje rastúci krík. Je to akési predĺžené kŕmenie, ktoré prichádza práve vtedy, keď to rastlina najviac potrebuje.

Samozrejme, táto metóda nie je vhodná pre plodiny s dlhou dobou domáceho rastu, ako je napríklad koreňový zeler. Veľké rastliny jednoducho prerastú svoje krehké „domčeky“.

Ale pre papriku, baklažán a paradajky s ich dvojmesačným obdobím držania na okne je to takmer ideálne. Niektorí záhradníci škrupiny rozdrvia a pridajú ich do pôdy pre bežné nádoby na sadenice.

Aj to funguje, ale uberá to hlavný bonus, ktorým je absencia stresu pri presádzaní. Celé škrupiny zasadené do jamky umožňujú, aby si rastlina ani nevšimla, že zmenila miesto svojho pobytu.

Táto jednoduchá technika ukazuje, ako sa v praxi krásne prelínajú princípy udržateľnej spotreby a ekologického poľnohospodárstva. Nevyžaduje si žiadne dodatočné náklady, ale prináša hmatateľné výhody a mení odpad na cenný zdroj pre budúcu úrodu.

Prečítajte si tiež

  • Žiadne kopanie: tichá revolúcia šikovných zeleninových záhradkárov
  • Prečo banánové šupky robia zázraky s ružami: skrytý potenciál tropického hnojiva


Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Užitočné tipy a triky pre každodenný život