Vaječné škrupiny obsahujú 90 % uhličitanu vápenatého, ktorý papriky potrebujú na vytvorenie pevných stien plodov.
V pôde sa pomaly rozkladá a poskytuje rastlinám stály zdroj minerálov, uvádza .
Pestovateľ zeleniny z Belgorodu už niekoľko rokov zbiera rekordné úrody papriky pomocou vaječných škrupín. Jeho plody sa vyznačujú dužinou a bohatou chuťou bez toho, aby pri dozrievaní praskali.
Škrupiny by sa mali pred pridaním do pôdy dôkladne umyť, vysušiť a rozdrviť. Prášok by sa mal pridávať do jamiek pri výsadbe sadeníc alebo rozptýliť medzi riadky počas vegetácie.
Vápnik zo škrupín nielen vyživuje rastliny, ale aj neutralizuje nadmernú kyslosť pôdy. To je dôležité najmä pre papriku, ktorá v kyslej pôde nerastie dobre.
Táto metóda umožňuje prirodzene obohatiť pôdu vápnikom bez použitia chemických hnojív. Je obzvlášť účinná na chudobných piesočnato-hlinitých pôdach.
Prečítajte si tiež
- Aspirín na ochranu úrody: lekárske tajomstvo zdravia paradajok
- Prečo striekať jablone infúziou z púpavy: jarná ochrana proti škodcom

