Púpavy obsahujú horké glykozidy, ktoré odpudzujú molice jablčné a mšice.
Ich nálev vytvára na listoch ochranný film, ktorý podľa korešpondenta zabraňuje škodcom klásť vajíčka.
Záhradkár z Orelskej oblasti používa nálev z púpavy na ochranu svojho ovocného sadu už tri sezóny. Jeho jablone prakticky nie sú zasiahnuté škodcami a zachovávajú si zdravé listy.
Na prípravu nálevu zo 400 g čerstvých rastlín zalejte 10 litrami vody a trvajte 2-3 hodiny. Postrek sa vykonáva pred kvitnutím, pričom sa starostlivo ošetria všetky vetvy a kmeň.
Púpavy nielen chránia stromy, ale aj obohacujú pôdu o živiny. Ich hlboké korene vyťahujú minerálne látky zo spodných vrstiev pôdy.
Táto metóda šetrná k životnému prostrediu chráni plodiny bez použitia chemických insekticídov. Je účinná najmä počas masového leta škodlivých motýľov.
Prečítajte si tiež
- Ako kávová usadenina mení rastliny v kvetináčoch: neočakávané využitie odpadových materiálov
- Prečo sa banánové šupky stali najlepším priateľom pestovateľov ruží: tajomstvo sviežich kvetov

