Prečo pridať kvapku octu do čokoládovej polevy: chémia trblietok a chrumkavosti

Kyselina v octe alebo citrónovej šťave vyrovnáva sladkosť čokolády, ale jej hlavnou úlohou je kontrolovať kryštalizáciu.

Aj jediná kvapka ovplyvňuje proces tuhnutia kakaového masla, vďaka čomu je poleva redšia a chrumkavejšia, uvádza .

Profesionálni cukrári poznajú tajomstvo: ocot pomáha čokoláde rovnomerne sa roztopiť a rovnako rovnomerne stuhnúť, čím vznikne dokonale hladký, zrkadlový povrch bez belavej patiny.

Pixabay

Majsterka čokolády z Belgicka pridala do svojej polevy niekoľko kvapiek jablčného octu. Jej hľuzovky boli vzorom – s tenkou škrupinou, ktorá sa elegantne rozlomila a odhalila jemnú náplň.

Dôležité je nepreháňať to – na dosiahnutie efektu stačia doslova 2-3 kvapky na 200 gramov čokolády. Príliš veľa kyseliny spôsobí, že poleva bude zrnitá a naruší jej štruktúru.

Pri ďalšom dezerte skúste pridať kvapku octu do rozpustenej čokolády. Získate polevu s lesklým leskom a príjemnou chrumkavosťou – takú, akou sa vyznačujú profesionálne cukrárske výrobky.

Prečítajte si tiež

  • Tajomstvo chutného chleba: nechajte cesto vykysnúť v chladničke
  • Prečo do mletého mäsa na rezne pridať trochu ľadu: ignorovaná fyzika šťavnatosti

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Užitočné tipy a triky pre každodenný život