Pridajte do paradajkovej omáčky štipku sódy bikarbóny a kyslosť zmizne

Kyslosť paradajok si niekedy vyžaduje rovnováhu, ale cukor nie je jediným riešením.

Jedlá sóda pridaná do omáčky počas dusenia neutralizuje nadmernú kyslosť prostredníctvom chemickej reakcie bez pridania sladkosti, uvádza .

Bublinky, ktoré sa pri tom objavia, sú viditeľným znakom premeny kyseliny na neutrálne soli. Omáčka sa stáva jemnejšou a guľatejšou, zachováva si jasnú paradajkovú chuť, ale stráca ostrú kyslosť.

Pixabay

Sicílska babička, od ktorej sa autorka naučila pripravovať marsalu, vždy pridávala do omáčky štipku jedlej sódy, keď boli paradajky príliš kyslé. Jej omáčka nikdy nepotrebovala cukor, zachovala si čistú chuť a zamatovú štruktúru.

Je dôležité pridávať sódu doslova po zrnkách a ochutnávať po každej štipke. Ak to s ňou preháňate, získate mydlovú chuť a zničíte jemnú štruktúru omáčky. Dôležitá je presnosť, nie intuícia.

Vyskúšajte túto metódu, keď budete nabudúce pripravovať paradajkovú polievku alebo dusené mäso. Budete prekvapení, ako jedna malá štipka dokáže zjemniť ostré hrany chuti bez toho, aby sa zmenil jej charakter. Je to ten najdiskrétnejší, ale najúčinnejší nástroj v kuchyni.

Prečítajte si tiež

  • Prečo sa suché korenie hádže do prázdnej panvice: alchýmia chutí, o ktorú prichádzame
  • Solenie uhoriek na šalát vopred: zabudnuté tajomstvo dokonalej chrumkavosti

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Užitočné tipy a triky pre každodenný život