Prečo žihľava horí z nejakého dôvodu: premena buriny na elixír pre zeleninovú záhradu

Žihľavy, ktoré sú zo záhonov nemilosrdne odstraňované, sú v skutočnosti cenným zdrojom kremíka, železa a dusíka v ľahko stráviteľnej forme.

Jej žihľava je prirodzenou obranou, ktorá poukazuje na silné chemické zloženie, ktoré možno využiť v prospech iných plodín, uvádza .

Na prípravu živnej infúzie sa veľká plastová nádoba naplní do dvoch tretín čerstvými žihľavami a zaleje sa dažďovou vodou. Po 10 až 14 dňoch kvasenia na slnečnom mieste získa tekutina tmavú farbu a prestane peniť, čo signalizuje jej pripravenosť.

Skúsený záhradník z Tverskej oblasti zistil, že postrek mladých výhonkov ríbezlí týmto zložením výrazne zvyšuje ich odolnosť voči múčnatke. Jeho kríky začali vyzerať oveľa zdravšie a bobule získali bohatšiu chuť.

Pripravený koncentrát je potrebné riediť s vodou v pomere 1:10 na polievanie pod koreň a 1:20 na listové ošetrenie. Takéto kŕmenie obľubujú najmä paradajky a uhorky, ktoré reagujú aktívnym rastom a zvýšením počtu vaječníkov.

Hmota, ktorá zostane po filtrácii, sa nevyhadzuje – používa sa ako mulč pod malinové kríky alebo sa pridáva do kompostu na obohatenie jeho zloženia. Táto metóda umožňuje plne využiť burinu a premeniť ju na cenné hnojivo.

Tento prístup dokazuje, že niekedy sa najužitočnejšie zdroje nachádzajú priamo pod našimi nohami, len sa ich musíme naučiť správne využívať.

Prečítajte si tiež

  • Prečo ponechať kôpor v medziradí mrkvy: botanický trik na ochranu úrody
  • Ako vaječné škrupiny menia kyslosť pôdy: malé triky pre veľkú úrodu


Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Užitočné tipy a triky pre každodenný život