Práve upečené sušienky sa zdajú byť dokonalé, ale práve prudké chladnutie na mriežke ich robí príliš tvrdými.
Horúca sušienka umiestnená v nádobe s plátkom chleba prechádza pomalým chladnutím v rovnomerne vlhkom prostredí, uvádza .
Chlieb pôsobí ako prirodzený zvlhčovač, ktorý kondenzáciou dodáva pečienke svoju vlhkosť, ale nerozmočí ju. Škrob v pečienke má čas na prerozdelenie vlhkosti, čím sa vytvorí požadovaná štruktúra – chrumkavá na povrchu a mäkká vo vnútri.
Pixabay
Cukrár z provinčnej francúzskej pekárne uchovával svoje slávne šable v plechovkách s kúskom bagety. Jeho sušienky vydržali perfektné celý týždeň, zatiaľ čo obyčajné sušienky sa za 24 hodín zošúverili. Nebol to trik, ale pochopenie fyziky pečenia.
Vlhkosť je tu rozhodujúca – príliš veľa chleba spôsobí, že sušienky budú kožovité, príliš málo nebude mať žiadny účinok. Jeden stredne veľký plátok na litrovú nádobu funguje ako prirodzený regulátor klímy dezertu.
Vyskúšajte túto metódu s ďalšou dávkou čokoládových sušienok. Nezískate strúhanku, ale dlhotrvajúcu pochúťku so zlepšujúcou sa chuťou. Niekedy sa najlepšie kulinárske riešenia skrývajú na križovatke zdanlivo nezlučiteľných produktov.
Prečítajte si tiež
- Pridajte do paradajkovej omáčky štipku jedlej sódy a kyslosť zmizne
- Prečo sa suché korenie hádže do prázdnej panvice: alchýmia chutí, o ktorú prichádzame

