Rôzne spôsoby spracovania cesnaku odhaľujú rôzne aspekty jeho chuti.
Stroužok rozdrvený plochou stranou noža uvoľňuje viac alicínu, tej istej zlúčeniny, ktorá je zodpovedná za štipľavú pikantnosť a hlbokú chuť, ktorá je tak cenená v marinádach, uvádza korešpondent .
Pri tenkom krájaní je plocha kontaktu so vzduchom menšia a proces tvorby aromatických zlúčenín nie je taký intenzívny. Rozdrvený cesnak dodáva marináde plnú silu, preniká do vlákien mäsa alebo zeleniny oveľa hlbšie.
Istý gruzínsky výrobca kebabu raz predviedol svoju metódu: nikdy cesnak nekrájal, ale vždy ho drvil celými neolúpanými strúčikmi, jednoducho tak, že do nich udieral päsťou. Jeho marináda nemala len cesnakovú chuť, ale komplexný buket s orechovými a mierne sladkými tónmi.
Tento spôsob je vhodný najmä na krátke marinády, pri ktorých chcete za niekoľko hodín dosiahnuť maximálny úžitok. Éterické oleje z rozdrveného cesnaku sa rýchlejšie rozpúšťajú v kyslom základe, ako je víno, ocot alebo citrónová šťava.
Nabudúce skúste cesnak do marinády na kebab radšej rozdrviť ako nasekať. Zistíte, že mäso nasiakne oveľa rovnomernejšie a chuť je univerzálnejšia. Niekedy stačí jeden zásah nožom.
Prečítajte si tiež
- Prečo sa horúce sušienky dávajú do vzduchotesnej nádoby na chlieb: spojenie dezertu a pečenia
- Pridajte do paradajkovej omáčky štipku jedlej sódy a kyslosť zmizne

