Prečo sa cesnak do marinád drví, a nie krája: kľúč k intenzite chuti

Rôzne spôsoby spracovania cesnaku odhaľujú rôzne aspekty jeho chuti.

Stroužok rozdrvený plochou stranou noža uvoľňuje viac alicínu, tej istej zlúčeniny, ktorá je zodpovedná za štipľavú pikantnosť a hlbokú chuť, ktorá je tak cenená v marinádach, uvádza korešpondent .

Pri tenkom krájaní je plocha kontaktu so vzduchom menšia a proces tvorby aromatických zlúčenín nie je taký intenzívny. Rozdrvený cesnak dodáva marináde plnú silu, preniká do vlákien mäsa alebo zeleniny oveľa hlbšie.

Istý gruzínsky výrobca kebabu raz predviedol svoju metódu: nikdy cesnak nekrájal, ale vždy ho drvil celými neolúpanými strúčikmi, jednoducho tak, že do nich udieral päsťou. Jeho marináda nemala len cesnakovú chuť, ale komplexný buket s orechovými a mierne sladkými tónmi.

Tento spôsob je vhodný najmä na krátke marinády, pri ktorých chcete za niekoľko hodín dosiahnuť maximálny úžitok. Éterické oleje z rozdrveného cesnaku sa rýchlejšie rozpúšťajú v kyslom základe, ako je víno, ocot alebo citrónová šťava.

Nabudúce skúste cesnak do marinády na kebab radšej rozdrviť ako nasekať. Zistíte, že mäso nasiakne oveľa rovnomernejšie a chuť je univerzálnejšia. Niekedy stačí jeden zásah nožom.

Prečítajte si tiež

  • Prečo sa horúce sušienky dávajú do vzduchotesnej nádoby na chlieb: spojenie dezertu a pečenia
  • Pridajte do paradajkovej omáčky štipku jedlej sódy a kyslosť zmizne


Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Užitočné tipy a triky pre každodenný život