Ako chlebový kvások zvyšuje úrodu uhoriek: starý recept pre moderné záhony

Obyčajné chlebové kôrky napustené vodou vytvárajú priaznivé prostredie pre rozvoj baktérií mliečneho kvasenia, ktoré zlepšujú štruktúru pôdy.

Pri zavlažovaní takýto kvas funguje ako účinné listové krmivo, ktoré stimuluje tvorbu samičích kvetov uhoriek, uvádza korešpondent .

Istá pestovateľka z Belgorodu používa túto metódu už päť sezón a zaznamenala výrazné predĺženie obdobia plodnosti svojich uhoriek. Jej rastliny si zachovávajú zelenú hmotu až do hlbokej jesene a pokračujú v tvorbe nových vaječníkov, keď sú susedné záhony prázdne.

Na prípravu živného roztoku stačí vedro naplnené do tretiny zvyškami chleba, zaliať teplou vodou a nechať 5-7 dní kvasiť. Hotový kvas sa zriedi v pomere 1:3 a používa sa na zalievanie každých 10-14 dní počas obdobia aktívneho rastu.

Chlebový zákvas je užitočný najmä na chudobných pôdach, kde uhorky často trpia nedostatkom mikroprvkov. Obsahuje komplex vitamínov skupiny B a aminokyselín, ktoré posilňujú imunitu rastlín a zvyšujú ich odolnosť voči chorobám.

Táto metóda umožňuje efektívne zlikvidovať potravinový odpad a premeniť ho na cenné hnojivo pre zeleninovú záhradu. Dokazuje, že niekedy sú najúčinnejšie riešenia hneď za rohom, stačí sa len bližšie pozrieť na tradičné metódy.

Prečítajte si tiež

  • Prečo sa cibuľové šupky stali tajnou prísadou pre sadenice: odhalenie mechanizmu účinku
  • Prečo sypať popol do jamiek na sadenie zemiakov: zabudnutá tradícia pre zdravú úrodu


Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Užitočné tipy a triky pre každodenný život